ﺳﻪشنبه، 13 آذر 1403
  
تاریخ ایجاد: 1392/06/02
تاریخ ویرایش: 1392/09/23
تعداد بازدید: 12297
امتیاز: 3.4 از 5 (7 رای)
  • گروه: جاذبه های فرهنگی و هنری
  • عنوان: عمارت باغ فردوس (موزه سینما)
  • ناحیه: ناحیه 7
  • محله: باغ فردوس
  • نشانی: محله باغ فردوس، خیابان ولی عصر، بالاتر از سه راه زعفرانیه، انتهای خیابان باغ فردوس، ضلع شرقی خیابان.
  • تلفن: 9- 22705005 و 5-
  • پست الکترونیک:
  • وب سایت: https://cinemamuseum.ir
  • مساحت:
  • متولی: سایر موارد
مشخصات
عمارت باغ فردوس در قسمت شمالی باغ ساخته شده است و از ابتدا به صورت کاخ و بنایی اعیانی با تزئینات فوق العاده ساختمان، خصوصا از لحاظ گچ‌بری ساخته شده است.
مساحت باغ20 هزار متر مربع و مساحت عمارت آن 1000 متر مربع، شامل سه و نیم طبقه است. شیب زمین آن از شمال غربی به جنوب شرقی است و تندی این شیب به حدی است که کف طبقه اول بنا با قسمت جنوبی باغ و سقف آن با قسمت شمالی باغ هم سطح است.
از خیابان ولی عصر تا ساختمان موزه، آبنما و فضای سبز طراحی شده دارد. درختان چنار کهنسال راهنمای مسیر ورودی است. پس از ورود به حیاط مجموعه، مجسمه‌های برنزی سهروردی و ابن هیثم جلب توجه می‌کند. ابن هیثم از دانشمندان سرشناس ایرانی و اولین دانشمند فیزیک نور در جهان است. شرح اصول اتاقک تاریک و اختراع ذره‌بین از کارهای برجستهٔ این دانشمند ایرانی و مسلمان است که بعدها منجر به ساخت دوربین عکاسی گردید.
تمامی اتاق‌ها و سالن‌ها گچ‌بری‌های بسیار زیبایی در زیر حاشیه سقف را دارا می‌باشند. از نکات بسیار شاخص در گچبری‌ها می‌توان به مقرنس کاری‌های گل و شاخ و برگ اشاره کرد.
امکانات رفاهی

در ورودی باغ فردوس، مجموعه‌ای با سازه سبک وجود دارد که به عرضه محصولات فرهنگی (کتاب، پوستر، لوح فشرده و...) می‌پردازد. همچنین چند باب فروشگاه از قبیل پوشاک، شیرینی و شکلات و صنایع دستی در بخشی از ساختمان موزه فعال است به گونه‌ای که ورودی آن از حیاط مجموعه است. دو کافی شاپ در حیاط مجموعه به ارائه خدمات برای بازدیدکنندگان می‌پردازند.

موضوع و پیشینه

باغ و عمارت ییلاقی فردوس، در اراضی محمدیه با دو عمارت در شمال و جنوب به دستور محمد شاه قاجار (1213- 1227 هـ.ش) ساخته شد که عمارت شمالی به کلی ویران و عمارت جنوبی آن پا برجاست. بعد از فوت محمدشاه، ناصرالدین‎شاه اراضی اطراف این باغ را از مالکان خرید و به باغ افزود و پس از اینکه دختر خود را به معیرالممالک، پسر نظام‎الممالک، داد این باغ را به عنوان هدیه ازدواج به او بخشید و از او خواست ساختمان عمارت جنوبی را تمام کند. معیرالممالک که خود معمار بود پس از خرج مبالغی هنگفت، ساختمان را به اتمام رساند و مراسم عروسی خود را در همین باغ برگزار کرد. قسمتی که باغ فردوس کنونی است، در سال 1316 هـ. ش. به دستور علی اصغر حکمت (وزیر معارف) خریداری شد و پس از مرمت بنا، دبیرستان شاپور تجریش در آنجا دایر شد. در اوایل دهه پنجاه، این بنا به دفتر برنامه‎ریزی جشن‎های ۲۵۰۰ ساله اختصاص یافت و پس از پیروزی انقلاب اسلامی در اختیار صدا و سیما و بعد از آن به مرکز اسلامی آموزش فیلم‎سازی تبدیل و سپس با هماهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، بنیاد سینمایی فارابی، سازمان میراث فرهنگی کشور و شهرداری تهران به عنوان محل دائمی "موزه سینما" در نظر گرفته شد. موزه سینما در شهریور ۱۳۸۱ رسماً افتتاح شد. این باغ به شماره 1876 مورخ 11/5/76 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

ریشه جذابیت

در سال‌های اخیر، نام سینمای ایران در جشنواره‌های مختلف در اقصی نقاط جهان بر سر زبان‌هاست و روز به روز نیز به افتخارات آن افزوده می‌شود. موزه سینمای ایران با هدف گردآوری، حفظ، ثبت و عرضه مناسب میراث سینمای ایران پاگرفت. موزه سینما شامل 40هزار عکس از صحنه، پشت صحنه و شخصيتها و هنرمندان سينماست. همچنين 3هزار قطعه اسناد تاريخي و مکاتبات و قرارداد‌ها و بيش از 5هزار جلد نشريه سينمايي گردآوري شده که قديمي ترين آنها به سال 1309 باز مي گردد. علاوه بر اين‌ها نزديک به 350 دستگاه ابزار و ادوات، 2500 اعلان سينمايي به همراه 4هزار فيلمنامه مجموعه موزه را شامل مي شود. موزه دارای هشت نمایشگاه مرتبط با سینماست که این بخش‌ها عبارتند از: بخش آبی (پیشینه سینما در ایران، پاگیری و اوج گیری سینما در ایران)، بخش میانی (غرفه‌های اختصاصی هنرمندانی نظیر سهراب شهید ثالث، کیومرث پوراحمد، رسول صدرعاملی، ساموئل خاکچیان، فاطمه معتمدآریا، ملکه رنجبر و... که در آن جوایز، افتخارات، یادگاری‌ها و... از آنها به نمایش درآمده است)، بخش جشنواره‌ها و حضور بین الملل ( حضور سینماگران ایرانی در جشنواره‌های گوناگون بین المللی)، بخش سالن‌های سینما (آشنایی با نخستین سالن‌های سینمای ایران، نخستین سینماداران و پرفروش‌ترین فیلم‌های تاریخ سینمای ایران)، بخش موسیقی و دوبله (مشاهده تجهیزات و ابزار قدیمی صدابرداری و معرفی صدابرداران، آهنگسازان و صداپیشگان سینمای ایران)، بخش ارامنه (اسنادی از حضور هنرمندان ارمنی در سینمای ایران)، بخش دفاع مقدس (تصاویر فیلم‌های دفاع مقدس، معرفی کارگردانان و عوامل اصلی سینمای دفاع مقدس و غرفه اختصاصی شهید آوینی)، بخش کودک و نوجوان (تصاویر بازیگران و دست اندرکاران سینمای کودک و نوجوان، عروسک‌های فیلم‌های مورد اقبال فیلم‌های سینمایی چون کلاه قرمزی و پسر خاله، دربدرها، شهر موش‌ها و...) و بالاخره بخش زیر گذر تاریخ ( آگاهی از نخستین کوشش‌های بشری در شرق برای ثبت جنبش و حرکت با مشاهده دستگاه نمایش مولاژ جام بز جهنده (2000 سال پیش از میلاد) و...)

زمان مناسب بازدید

شنبه الی پنجشنبه ساعت 10 تا 18:30، جمعه ساعت 10 تا 13

خطرات و مشکلات احتمالی

وسایل همراه خود را باید در قفسه‌های تعبیه شده در ایوان موزه قرار داده و کلید آن را همراه داشته باشید. همچنین برای عکاسی در داخل موزه باید از اطلاعات (گیشه) ورودی باغ مجوز تهیه شود.

راه های دسترسی

برای رسیدن به مجموعه یا باید خیابان ولی عصر را تا باغ فردوس بالا بیایید و یا از میدان تجریش، خیابان ولی عصر را کمی به سمت جنوب حرکت کنید.

جای پارک

با کمی جستجو در کوچه‌های منشعب از خیابان طوسی (خیابانی بالاتر از باغ فردوس) می‌توان محلی برای پارک اتومبیل خود بیابید. نزدیکترین پارکینگ عمومی پارکینگ همت در میدان تجریش است که می‌توانید پیاده و یا با اتوبوس به باغ فردوس برسید.

دسترسی با وسایل حمل و نقل عمومی

اتوبوس: در ایستگاه باغ فردوس از "خط 7 سامانه اتوبوسرانی تندرو تهران" (خط راه آهن- تجریش) از اتوبوس پیاده شوید.
مینی بوس: در ضلع جنوب میدان تجریش سوار مینی‌بوس‌های "خط تجریش- ولنجک" و یا "خط تجریش- درکه" شده و باغ فردوس پیاده شوید.

همجواری های پیاده

پیاده راه مقصودبیگ، تكيه بالای تجريش، تكيه پایین تجريش، امامزاده صالح، تماشاگه زمان، موزه موسیقی، موزه موسسه باستان شناسی، موزه دکتر حسابی، باغ موزه هنر ایرانی، مرکز رصد و نجوم کانون، بازار سنتی تجریش، بازار قائم، مجتمع تجاری تندیس

بلیت

3000 تومان (برای دانشجویان 2000 تومان)

  • Currently 3/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

ارسال


برای ارسال به چندین آدرس ایمیل،
آنها را با کاما جدا نمایید.
Add from my address book
ارسال

12
35.8025
51.42192
گروه: جاذبه های فرهنگی و هنری
عنوان: عمارت باغ فردوس (موزه سینما)
ناحیه: ناحیه 7
نشانی: محله باغ فردوس، خیابان ولی عصر، بالاتر از سه راه زعفرانیه، انتهای خیابان باغ فردوس، ضلع شرقی خیابان.
آخرین بروز رسانی: 1392/09/23
عنوان:
مشخصات:
ریشه جذابیت:
امکانات رفاهی: