پنجشنبه، 1 آذر 1403
  
تاریخ ایجاد: 1392/06/03
تاریخ ویرایش: 1392/09/26
تعداد بازدید: 3293
امتیاز: 1 از 5 (1 رای)
  • گروه: جاذبه های فرهنگی و هنری
  • عنوان: خیابان ولیعصر
  • ناحیه: ناحیه 2
  • محله:
  • نشانی: مرز محله باغ فردوس و محله‌های محمودیه و زعفرانیه، خیابان ولیعصر، حدفاصل چهارراه پارک‌وی و میدان تجریش.
  • تلفن:
  • پست الکترونیک:
  • وب سایت:
  • مساحت:
  • متولی: سایر موارد
مشخصات
خیابان ولیعصر (عج) از میدان راه‌آهن با ۱۱۰۰ متر ارتفاع از سطح دریا آغاز و به میدان تجریش با ۱۶۰۰ متر ارتفاع از سطح دریا در منطقه‌ی شمیرانات ختم می‌شود.
این خیابان دارای چندین هزار مترمربع پیاده‌رو، جوی بزرگ آب و حدود 11 هزار چنار در دو طرف خود است که حدود 90 سال از عمر آن‌ها می‌گذرد. چون چنار با آب و هوای تهران بسیار سازگار است، در ابتدا دو طرف خیابان ولیعصر (عج) را چنار کاشتند. در حدود 2.3 کیلومتر از خیابان 18.6 کیلومتری ولیعصر، در محدوده منطقه یک شهرداری تهران واقع شده است.
امکانات رفاهی

در جای جای حاشیه خیابان نیمکت‌های سنگی قرار دارد تا رهگذران برای استراحت از آنها استفاده می‌کنند. البته رستوران‌ها، کافی شاپ‌ها و فست فودهای بسیاری نیز در حاشیه خیابان قرار دارند که رستوران پردیس، لوکس طلایی، نایب زعفرانیه و لمزی از آن جمله‌اند.

موضوع و پیشینه

خیابان ولیعصر (عج) امروزی در سال‌های اول حکومت پهلوی اول به شکل یکپارچه درآمد. عبداالله مستوفی انگیزه‌ی ساخت این خیابان را تصمیم رضا خان برای متصل کردن کاخ سعدآباد به کاخ مرمر ذکر کرده است. احداث جاده مخصوص پهلوی یا همان خیابان پهلوی سابق (ولی عصر فعلی) از سال 1300 شمسی آغاز شد.
همچنین درختکاری اطراف این خیابان، کشیدن نهر برای آبیاری درختان آن نیز از سال 1300 آغاز شد. در سال ۱۳۰۷ خیابان پهلوی بالا به وسیله بلدیه تهران سنگفرش شد و سپس با ورود آسفالت به صحنه خیابان سازی شهرها، در سال ۱۳۰۹ مجلس شورای ملی قانونی را برای احداث و توسعه خیابان‌های تهران تصویب کرد و پس از آن مراحل ساخت جاده مخصوص پهلوی آغاز و برای نخستین بار این خیابان قیر ریزی شد. در سال ۱۳۱۱ خورشیدی، خیابان پهلوی یا ولیعصر(عج) امروزی آسفالت شد.
جاده مخصوص یا جاده پهلوی تا سال 1320 اختصاصی بود و مردم از جاده قدیم شمیران به تجریش می‌رفتند. خاصان، درباریان، وزیران، سفرا و نظامیان که دستور شرفیابی به آنان ابلاغ می‌شد از جاده مخصوص تردد می‌کردند. پس از شهریور 1320، این سد شکست و این جاده عمومی‌شد. خودروهای متفقین و سپس مردم از این جاده عبور کردند اما سال‌ها گذشت تا جاده پهلوی به صورت خیابان پهلوی درآمد.

ریشه جذابیت

از نظر کارشناسان، خیابان ولیعصر از نظر محیطی‌، زیست‌محیطی‌، معماری‌، عملکردی، منظری‌، زیبایی‌شناسی، تاریخی‌، خاطره‌ای و رویدادی واجد ارزش‌های فراوانی است. از همین رو این خیابان در ابتدای دی‌ماه 1390 در فهرست آثار ملی ثبت شد.
پیترو دلاواله، جهانگرد ایتالیایی سده‌ی ۱۷، نوشته ‌است: "اگر استانبول شهر سروهاست، تهران را باید شهر چنارها خواند." وجود چنارهای خیابان ولیعصر (عج) چنان زیبایی دلپذیری به این خیابان داده، که بی شک آن را جزو زیباترین خیابان‌های شهری جهان درآورده است.
وجود بازارهای متعدد، جاذبه خرید در خیابان ولیعصر را در پی داشته است. بازار قدیمی تجریش و مراکز خرید امروزی معرف در میدان تجریش مانند تندیس و قائم برجسته‌ترین جاذبه‌های خرید در این خیابان به شمار می‌روند.
براساس نتایج یک نظرسنجی، تهرانی‌ها خیابان ولی‌عصر را زیباترین خیابان پایتخت می‌دانند. این خیابان جوابگوی انسان‌های علاقه مند به خیابان گردی چه به صورت پیاده و چه سواره است. مجاورت باغ فردوس با بخشی از این خیابان فرصت بهره بردن از معدود باغ‌های مجاور این خیابان را به رهگذران به صورت رایگان می‌دهد.

زمان مناسب بازدید

عصرهای تابستان خیابان ولی عصر مملو از رهگذرانی بصورت سواره و پیاده برای گذران اوقات فراغت می‌شود.

خطرات و مشکلات احتمالی

راه‌های دسترسی به خیابان ولیعصر بسیار متعدد است. محدوده این خیابان در منطقه یک از چهارراه پارک‌وی به سمت شمال است. بزرگراه‌های مدرس و چمران راحت‌ترین راه دسترسی به این محدوده است.

راه های دسترسی

راه‌های دسترسی به خیابان ولیعصر بسیار متعدد است. محدوده این خیابان در منطقه یک از چهارراه پارک‌وی به سمت شمال است. بزرگراه‌های مدرس و چمران راحت‌ترین راه دسترسی به این محدوده است.

دسترسی با وسایل حمل و نقل عمومی

می‌توان از تاکسی‌ها، مینی‌بوس‌ها و اتوبوس‌های منتهی به میدان تجریش استفاده کرد. به خصوص "خط 7 سامانه اتوبوسرانی تندرو تهران: راه آهن- تجریش" طول خیابان ولیعصر را طی می‌کند. همچنین با چند دقیقه پیاده روی از مترو تجریش واقع در میدان قدس و یا اتوبوس‌ها و تاکسی‌های منتهی به آن میدان استفاده کرد.

همجواری های پیاده

عمارت باغ فردوس، تكيه بالای تجريش، امامزاده صالح، تماشاگه زمان، موزه موسسه باستان شناسی، بازار سنتی تجریش، بازار قائم، مجتمع تجاری تندیس

  • Currently 1/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

ارسال


برای ارسال به چندین آدرس ایمیل،
آنها را با کاما جدا نمایید.
Add from my address book
ارسال

12
35.80685
51.42817
گروه: جاذبه های فرهنگی و هنری
عنوان: خیابان ولیعصر
ناحیه: ناحیه 2
نشانی: مرز محله باغ فردوس و محله‌های محمودیه و زعفرانیه، خیابان ولیعصر، حدفاصل چهارراه پارک‌وی و میدان تجریش.
آخرین بروز رسانی: 1392/09/26
عنوان:
مشخصات:
ریشه جذابیت:
امکانات رفاهی: