یکشنبه، 16 دی 1403
  
تاریخ ایجاد: 1392/06/16
تاریخ ویرایش: 1392/09/25
تعداد بازدید: 3865
امتیاز: 5 از 5 (1 رای)
  • گروه: جاذبه ها و اماکن تجاری
  • عنوان: بازار سنتی تجریش
  • ناحیه: ناحیه 7
  • محله: تجریش
  • نشانی: محله تجریش، میدان تجریش، ضلع جنوبی خیابان شهرداری، جنب ورودی اصلی امامزاده صالح (ع).
  • تلفن:
  • پست الکترونیک:
  • وب سایت:
  • مساحت:
  • متولی: سایر موارد
مشخصات
مجموعه بازار در ایران از دوران ساسانیان در شهرهایی که رونق بازرگانی داشتند شکل گرفت. بازار به عنوان نهادی اقتصادی اجتماعی استخوان‌بندی شهر و روستاهای بزرگ به شمار می‌رود. اغلب بازارهای ایران به صورت خطی شکل گرفته‌اند و با اهمیت‌ترین مسیر با حجره‌های اطرافش، راسته اصلی بازار قلمداد می‌شوند و در امتداد راسته اصلی، اصناف و مشاغل معتبر قرار می‌گرفتند. بازار تجریش نیز از همین ویژگی‌های کلی برخوردار است. علاوه بر این، فعالیت بازار تجریش نیز با فعالیت‌های اجتماعی و مذهبی عجین شده است. همه ساله مراسم محرم در تکیه بزرگ تجریش با شکوه خاصی برگزار می‌شود، در این دوره، عرضه کنندگان میوه و تره بار در میانه تکیه و مغازه‌های گرداگرد آن بساط خود را جمع کرده و فضای بازار به جایگاهی برای برگزاری مراسم تبدیل می‌شود.
طول این بازار تجریش حدود 300 متر است. بازار تجریش مغازه‌های بسیاری را در خود جای داده و نام مغازه‌ها با کاشی‌کاری بر سر در آنها حک شده است. علاوه بر واحدهای تجاری، مسجد، حسینیه (تکیه بزرگ) تجریش و پاساژهای بلافصل بازار از عناصر تشکیل دهنده بازار تجریش است. کاشی‌کاری و مشبک‌کاری‌های انجام شده طی بازسازی‌های سال‌های اخیر، زیبایی خاصی را به بازار داده است. بازسازی سقف و کف بازار نیز به تردد مراجعان کمک نموده و آسایش بیشتری را برای آنها فراهم نموده است.
امکانات رفاهی

مسجد صاحب‌الزمان در نیمه شرقی بازار (شماره 85) قرار دارد که درب کوچکی به بازار تجریش دارد. در این بازار، رستوران اغذیه فروشی‌ها فعال هستند. البته آش سید مهدی در مجاورت بازار تجریش را می‌توان از جمله دلایل حضور مراجعه کنندگان به این بازار دانست. بازار سنتی تجریش دارای ورودی‌های متعددی به بازار قائم است. همچنین پاساژهای دیگری به بازار تجریش ورودی دارند که دوبر هستند و از سمت خیابان شهرداری نیز دارای ورودی هستند، مانند پاساژ البرز و پاساژ میری.

موضوع و پیشینه

محله تجریش یکی از قدیمی‌ترین محله‌های منطقه است. از شواهد و قراین چنین بر می‌آید که قسمت عمده دهکده تجریش، در جنوب امام زاده صالح (ع) و میدان تجریش فعلی و باغات الهیه بوده است. تجریش در زمان قاجاریه، مرکز حکومت شمیران و یا شمیرانات بوده است. به همین دلیل، بازار تجریش از قدیمی‌ترین مراکز خرید شمیران است که حجره‌های قدیمی و بافت آن نیز تاکنون حفظ شده و همچنان پابرجاست. این بازار نمونه‌ای کوچک از بازار بزرگ تهران است که حدود‌ 70 سال پیش و به صورت سرپوشیده ساخته شده است.
در این بازار طیف وسیعی از کالاها نظیر فرش، صنایع دستی، پوشاک، کفش، ساعت، خشکبار، ترشیجات و سبزیجات، میوه و تره بار، و خدماتی نظیر زرگری، خرازی، بزازی، عطاری ارائه می‌شود. علاوه بر این، بخاطر همجواری بازار با امامزاده صالح (ع) در مبادی ورودی به امامزاده، فروشگاه‌های عرضه مهر و تسبیح، خرما و نمک (به منظور خیرات) و دان (برای کبوتران حرم) نیز قرار دارد.

ریشه جذابیت

در شهرهای کهن ایران، بازار و به ویژه بازارهای سنتی از نقاط بسیار جذاب برای شهروندان و گردشگران به شمار می‌روند. در تهران، پس از بازار بزرگ، بازار تجریش از اهمیت خاصی برخوردار است و به گونه‌ای تمام عناصر بازار بزرگ تهران را در خود جای داده است. فرم هندسی بازار تجریش و چگونگی پیچ و خم‌های راسته بازار، به خوبی شکل بازارهای سنتی ایران را نمایندگی می‌کند. تأمین سهم بسزایی از نیازهای خانوارها با شرایط مالی و سلایق مختلف در بازار تجریش، شهروندان را از محلات مختلف (دور یا نزدیک) منطقه به این بازار می‌کشاند. شاید به جرأت بتوان گفت که در بعضی فصول، برخی سبزی‌ها و ترشی‌های مصرفی در تهران را تنها در این مکان می‌توان یافت و عده‌ای تنها برای خرید این محصولات به بازار تجریش مراجعه می‌کنند. وجود ورودی و خروجی‌ها مختلف به پاساژهای همجوار به جذابیت این بازار افزوده است.

زمان مناسب بازدید

همه روزه ساعت 8 تا 22.

راه های دسترسی

این بازار، جنوب خیابان شهرداری، مابین میادین قدس و تجریش قرار دارد. خیابان‌های ولی‌عصر (عج) و شریعتی مناسب‌ترین مسیرهای دسترسی به این دو میدان هستند.

جای پارک

پیدا کردن جای پارک در حاشیه معابر اطراف بسیار بعید است. بهتر است اتومبیل خود را در یکی از پارکینگ‌های عمومی- پارکینگ طبقاتی همت (تجریش) و یا پارکینگ شهید باهنر - پارک نمایید. نزدیک ایام نوروز و بازگشایی مدارس توصیه می‌شود از وسایل حمل و نقل عمومی به مقصد میدان تجریش استفاده نمایید.

دسترسی با وسایل حمل و نقل عمومی

می‌توان از تاکسی‌ها، مینی‌بوس‌ها و اتوبوس‌های منتهی به میدان تجریش استفاده کرد و یا با چند دقیقه پیاده روی از مترو تجریش واقع در میدان قدس و یا اتوبوس‌ها و تاکسی‌های منتهی به آن میدان استفاده کرد.
مجتمع تجاری قائم می‌توان از تاکسی‌ها، مینی‌بوس‌ها و اتوبوس‌های منتهی به میدان تجریش استفاده کرد و یا با چند دقیقه پیاده روی از مترو تجریش واقع در میدان قدس و یا اتوبوس‌ها و تاکسی‌های منتهی به آن میدان استفاده کرد.

همجواری های پیاده

پیاده راه مقصودبیگ، عمارت باغ فردوس، تكيه بالای تجريش، تكيه پایین تجريش، امامزاده صالح (ع)، تماشاگه زمان، موزه موسیقی، موزه موسسه باستان شناسی، مرکز رصد و نجوم کانون، بازار قائم، مجتمع تجاری تندیس، باشگاه بدنسازی جوان،

  • Currently 5/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

ارسال


برای ارسال به چندین آدرس ایمیل،
آنها را با کاما جدا نمایید.
Add from my address book
ارسال

18
35.80404
51.43115
گروه: جاذبه ها و اماکن تجاری
عنوان: بازار سنتی تجریش
ناحیه: ناحیه 7
نشانی: محله تجریش، میدان تجریش، ضلع جنوبی خیابان شهرداری، جنب ورودی اصلی امامزاده صالح (ع).
آخرین بروز رسانی: 1392/09/25
عنوان:
مشخصات:
ریشه جذابیت:
امکانات رفاهی: