جمعه، 10 فروردین 1403
  
تاریخ ایجاد: 1392/05/29
تاریخ ویرایش: 1392/09/24
تعداد بازدید: 13867
امتیاز: 4 از 5 (8 رای)
  • گروه: امامزاده ها
  • عنوان: امامزاده صالح
  • ناحیه: ناحیه 7
  • محله: تجریش
  • نشانی: محله تجربش، میدان تجریش (سرپل تجریش)، جنوب میدان و شرق پایانه اتوبوس تجریش.
  • تلفن: تلفن: 22748010 وبسایت: www.amsaleh.com
  • پست الکترونیک:
  • وب سایت:
  • مساحت:
  • متولی: سایر موارد
امکانات رفاهی

مهمترین مرکز خرید مجاور این امامزاده، بازار سنتی تجریش است. از بازار تجریش ورودی‌های متعدد به امامزاده وجود دارد. چند مراکز پذیرایی (رستوران، اغذیه فروشی و...) در مجاورت امامزاده و بازار تجریش قرار دارد. همچنین زائران از شبستان‌های امامزاده برای استراحت نیز استفاده می‌کنند. کتابخانه تخصصی، مرکز مشاوره، مرکز آموزش و درمانگاه وابسته به تولیت امامزاده صالح در کوچه‌های شرقی امامزاده فعال هستند. همچنین وضوخانه و سرویس بهداشتی مرتبط با مجموعه نیز در ضلع شرقی امام زاده قرار دارد و دسترسی آن از بیرون دیوارهای امامزاده است.

موضوع و پیشینه

برخی محققان معتقدند که این بنا در قرن هشتم هجری قمری احداث شده است. احتمالاً هم زمان با شهادت امامزاده در سده پنجم هجری قمری، بنایی بر سر خاک وی ساخته شد که در حملات مغول در سال 617 ه ق، از میان رفت و مجددا در حدود سال 700 ه ق، با اقدامات ایلخان مغول، غازان خان در شهر ری، احیای این بقعه نیز مد نظر بانیان خیر گرفت و ساختمان بقعه دوباره ساخته ‌شد.
در گذشته، عرصه وسیعی چهار طرف بنا را احاطه کرده بود. از جمله تغییرات محدوده امامزاده صالح در دوره قاجار، اضافه شدن مقابر خصوصی، مسجد، حسینیه و حمام در صحن شمالی است که در حدود سال 1200 ه ق، اطراف محوطه ساخته شده‌اند. زمین اطراف محوطه همگی توسط شجاع السلطنه، پسر ششم فتحعلی شاه و پدر بهادرخان، وقف امام زاده شده بود. در طی بازسازی دوم، در سال 1210 ه ق، مقارن با حکومت قاجارها، بنا به شکل یک گنبدخانه با پلان مربع شکل و یک گنبد دوپوش ساخته شد که این طرح برگرفته از فرم اولیه بنا بود. در فاصله سال‌های 1351 تا 1355 ه ش، مرحله چهارم بازسازی بنا آغاز شد. طبق کتیبه موجود، در سال 1363، آینه کاری حرم مطهر انجام شد. همچنین با استناد به کتیبه موجود در صحن، این بنا در فاصله سالهای 1368 تا 1371 ه ش به اهتمام سازمان اوقاف مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت. از دیگر تغییرات ایجاد شده در بنا اضافه کردن رواق، در سال 1376 ه ش، تبدیل تعدادی از خانه‌های خریداری شده به دفاتر اداری، آشپزخانه، بهداری (واحد پزشکی) و... در زیر زمین صحن جنوبی و برداشتن تنه خشک شده چنار معروف امامزاده و ایجاد چند پله به جای آن است. در حال حاضر، تعداد زیادی از خانه‌های اطراف خریداری و به امامزاده اضافه شده است. همچنین زمین‌های ضلع غربی را نیز در شهرداری در اختیار امامزاده گذاشته تا صحن امامزاده را وسعت دهند.
مشخصات: وسعت کنونی محوطه‌ی امامزاده در حدود 5300 مترمربع است. نمای بیرونی گنبد کاشی کاری با متن فیروزه‌ای و مزین به نقوش اسلیمی است. ارتفاع گنبد از نوک تا روی ساقه حدود سیزده متر و قطر بیرونی آن در بیشترین حدود چهارده متر است. دو مناره در دو طرف نمای اصلی (نمای غربی) است که آنها هم با کاشی فیروزه‌ای با تزئینات نقوش اسلیمی تزئین شده‌اند. ارتفاع مناره‌ها در حدود چهل متر است.
فضای داخلی بنای امامزاده دارای چهار رواق است که دو ضلع آن برای آقایان و بقیه برای خانم‌هاست. داخل امامزاده از نیمه بالا دیوارها آینه کاری شده است. درب‌های رواق که به حرم ارتباط دارد دارای تزئینات منبت کاری است. پیشینه این تزئینات کمتر از 15 سال است. ضریح کنونی امامزاده در اصفهان ساخته شد. این ضریح در سال 1355 ه ش جایگزین ضریح قدیمی‌شد.
بنای امامزاده از شبستان‌های غربی، شرقی، شمالی و جنوبی، ایوان و رواق شمالی، ایوان غربی و جنوبی، مناره‌ها، کفش کن، صحن شمالی و جنوبی، اتاق‌ها و گنبد خانه تشکیل شده است. گنبد خانه در میانه بنا و در شمال، جنوب، شرق و غرب آن شبستان‌هایی به یکدیگر متصل‌اند. از جمله تزیینات صحن می‌توان به یک حوض مستطیل شکل در صحن غربی اشاره کرد. در جنوب غربی صحن نیز محوطه‌ای برای ریختن دانه‌های نذری کبوترها وجود دارد. ضلع شمال غربی امامزاده، گلزار شهدا و مزار پنج شهید گمنام را در خود جای می‌دهد. شهید شهریاری، از شهدای هسته‌ای ایران جزو آرمیدگان در این بین می‌باشد.
امامزاده دارای 4 درب از جبهه‌های شمالی، جنوبی، شرقی و غربی است که درب شمالی آن مستقیم به بازار ارتباط دارد و درب‌های غربی و شرقی نیز به گونه با بازار مرتبط هستند. درب جنوبی عموما بسته است و در مراسم خاص (مانند محرم) باز می‌شود.
در گذشته یکی از عناصر مهم مجموعه امامزاده صالح، درخت چنار معروف آن بود که حداقل عمر آن بیش از هشتصد سال تخمین زده می‌شود. این درخت چنار پس از خشکی قنات امامزاده که وقف خانه‌های مجاور و بازار نزدیک امامزاده بود خشک شد. بنای امامزاده در تاریخ 28/1/1351 طی شماره 909 به عنوان میراث فر هنگی به ثبت رسده است.
ریشه جذابیت: همچون حضرت معصومه در قم و شاهچراغ در شیراز، امامزاده صالح (ع) نیز به عنوان یکی از برادران امام رضا (ع) نزد شیعیان از احترام خاصی برخوردار است. مرقد این بزرگوار نه تنها از شمیران، تهران و ری، بلکه مراجعانی از کل ایران و سایر کشور‌های مسلمان نشین جهان به ویژه لبنان، عراق، پاکستان و افغانستان دارد. همچنین، بعد از فروپاشی شوروی، هر ساله سادات طایفه‌ای از تاجیکستان به زیارت امامزاده صالح می‌آیند. این گروه تاجیک معتقدند که از نسل صالح بن موسی الکاظم (ع) هستند.
شمیرانیها روز چهارشنبه را روز مخصوص زیارت امامزاده صالح (ع) می‌دانند در این روز مراسم ویژه‌ای بر گزار می‌شود. این برنامه از هشت و نیم صبح آغاز و هم زمان با اذان ظهر پایان می‌پذیرد. علت اصلی تعیین این روز به عنوان روز مخصوص زیارت ایشان مشخص نیست، اما عده‌ای معتقدند به دلیل اینکه چهار شنبه‌ها به موسی کاظم (ع) تعلق دارد و امامزاده صالح نیز فرزند این امام همام است. البته در این روز بقعه امامزاده صالح (ع) پذیرای زائران دیگری هم هست که معتقدند این امامزاده در این روز حاجات بیشتر مردم را بر آورده می‌کند؛ به همین دلیل هم زائران نذورات خود را در این روز ادا می‌کنند.
در حال حاضر، غالب برنامه‌های فرهنگی امامزاده شامل مراسم جشن در اعیاد یا عزاداری در شهادت‌ها است.
علاوه بر اینها، فضای روحانی حاکم بر شبستان‌های حرم، مکان بسیار مناسبی برای آرامش و تفکر است که بسیاری از مراجعان، در روزهای کم تردد این امامزاده آنجا را برای مراجعه انتخاب می‌کنند.
معرفی شخصیت منتسب به مکان: حضرت امامزاده صالح (ع) فرزند امام هفتم شیعیان امام موسی بن جعفر (ع) و برادر امام رضا (ع) است. در زمان حکومت بنی عباس مأمون، حضرت امام رضا (ع) را به عنوان ولیعهدی به طوس دعوت کرد. متعاقب این امر و عزیمت حضرت رضا (ع) خاندان و منسوبین حضرت که در مدینه و بغداد ساکن بودند به قصد زیارت و التزام در رکاب حضرت به سوی ایران حرکت کردند. از جمله کاروان‌هایی که جانب ایران حرکت کرد، کاروانی بود که حضرت امامزاده صالح (ع) و تنی چند از برادران بزرگوارشان در آن بودند. مأمون، زمانی که از حرکت کاروان‌های خاندان اهل بیت (ع) مطلع شد به عمال خود نوشت: "چون نامه من به شما رسید دمار از بوترابیان درآورید" و این دستور زمانی صادر شد که کاروان حضرت صالح (ع) و همراهان به نواحی "کره رود" در ساوجبلاغ رسیده بودند. عمال حکومتی به ایشان هجوم آوردند و جمع زیادی از اهل کاروان را به شهادت رساندند و آنها که باقی ماندند هر یک به سویی رفتند و از آن جمله حضرت صالح (ع) از محل درگیری به طرف شمیران حرکت کردند و در نهایت به دست دشمنان به شهادت رسیدند.

زمان مناسب بازدید

اذان صبح تا 22:30. علاوه بر روزهای چهارشنبه، مناسبت‌های مذهبی، مانند ماه‌های رمضان و محرم روزهای پربازدید این مکان است و ساعات کاری آن در ایام عزاداری محرم، به صورت شبانه روزی است.

خطرات و مشکلات احتمالی

توجه داشته باشید برای بازدید از این مکان پوشش کامل اسلامی الزامی است

راه های دسترسی

این امامزاده، جنوب میدان تجریش قرار دارد. خیابان‌های ولیعصر و شریعتی مناسب‌ترین مسیرهای دسترسی به میدان تجریش هستند.

جای پارک

پیدا کردن جای پارک در حاشیه معابر اطراف بسیار بعید است. لذا پیشنهاد می‌شود اتومبیل خود را در یکی از پارکینگ‌های عمومی، پارکینگ طبقاتی همت (تجریش) و یا پارکینگ طبقاتی باهنر، پارک نمایید. روزهایی که مراسم مذهبی در امامزاده برگزار می‌شود (مانند شب‌های قدر، محرم و...) توصیه اکید این است که از وسایل حمل و نقل عمومی به مقصد میدان تجریش استفاده شود.

دسترسی با وسایل حمل و نقل عمومی

برای رسیدن به میدان تجریش می‌توان از تاکسی‌ها، مینی‌بوس‌ها و اتوبوس‌های منتهی به میدان تجریش استفاده کرد و یا با چند دقیقه پیاده روی از مترو تجریش واقع در میدان قدس و یا اتوبوس‌ها و تاکسی‌های منتهی به آن میدان استفاده کرد.

همجواری های پیاده

پیاده راه مقصودبیگ، عمارت باغ فردوس، تكيه بالای تجريش، تكيه پایین تجريش، تماشاگه زمان، موزه موسیقی، موزه موسسه باستان شناسی، موزه دکتر حسابی، باغ موزه هنر ایرانی، مرکز رصد و نجوم کانون، بازار سنتی تجریش، بازار قائم، مجتمع تجاری تندیس، باشگاه بدنسازی جوان،

  • Currently 4/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ارسال توسط سورمه در ساعت 12:18 ق.ظ در روز 1393/02/21
  کاش درباره ی قبرهایی که تو صحن امامزاده بوده و اینکه چیزی ازشون باقی مونده یا نه هم می نوشتید


ارسال توسط حمید گودرزی نژاد در ساعت 10:05 ب.ظ در روز 1399/09/09
  اسلام علیک,سلام اقا جان,ما 4 نفر هستیم مجرد,و تقریبا سن بالا,نفری 400 میلیون برای ازد. واجمان می خواهیم,این پول برای کسی که سخاوت دارد زیاد نیست,اقا جان ,می ترسم مجرد خدای نکرده از دنیا بروم,دوست دارم مادر خودم و مادر دوستم 4 عروس زیبا و سن پایین امسال بیاورند400 میلیون توهم یا محال شاید برای من باشد ولی برای خدا واقعیت دارد,خداوند قدرت مطلق است و سخاوت بی انتها دارد,خدا اگر بخواهد یک روزه همه چیز حل می شود ,دوست دارم ,خانه مان شلوغ شود و مادرم خوشحال شود,من حتی اسم بچه ام هم انتخاب کردم ,محمد علی,,,(09182861361)حمید گودرزی نژاد. خداحافظ. قرامون یادت نره,

ارسال


برای ارسال به چندین آدرس ایمیل،
آنها را با کاما جدا نمایید.
Add from my address book
ارسال

8
35.80507
51.42973
گروه: امامزاده ها
عنوان: امامزاده صالح
ناحیه: ناحیه 7
نشانی: محله تجربش، میدان تجریش (سرپل تجریش)، جنوب میدان و شرق پایانه اتوبوس تجریش.
آخرین بروز رسانی: 1392/09/24
عنوان:
مشخصات:
ریشه جذابیت:
امکانات رفاهی: