پنجشنبه، 6 اردیبهشت 1403
  
تاریخ ایجاد: 1392/05/29
تاریخ ویرایش: 1392/09/26
تعداد بازدید: 10493
امتیاز: 2.5 از 5 (4 رای)
  • گروه: امامزاده ها
  • عنوان: امامزاده قاسم
  • ناحیه: ناحیه 3
  • محله: امازاده قاسم
  • نشانی: محله امام زاده قاسم، میدان قدس، خیابان دربند، خیابان گلاب‌دره، خیابان گلزار، خیابان قوام، میدان امامزاده قاسم.
  • تلفن:
  • پست الکترونیک:
  • وب سایت:
  • مساحت:
  • متولی: سایر موارد
مشخصات
بنای اصلی امامزاده برجی هشت ضلعی است که هر ضلع آن از داخل 25/ 2 متر عرض دارد و از آجر ساخته شده است. اين بناي هشت ضلعي را از آثار قرن هفتم هجري دانسته‌اند. گنبد بیرونی بنا پيازي شکلی است.
ایوان ساختمان به صورت رواق به همراه طاق‌های جناقی است که با کاشیکاری بر روی آن تزئین شده است. اين بنا داراي دو شبستان زنانه و مردانه است. آیینه کاری بسیار زیبای بنا، فضای خاص را خلق نموده که با آرامشی معنوی همراه است. از تزئینات حیاط مجموعه نیز می‌توان به آبنمای سنگی آن اشاره کرد. بقعه امامزاده قاسم در سال 1351 تحت شماره 908 به عنوان یکی از آثار ملي کشور به ثبت رسيده است.
ریشه جذابیت: محوطه امامزاده قاسم از جمله فضاهایی است که در آن می‌توان شاهد مراسم مذهبی اصیل شمیرانی‌ها بود. اعیاد فطر، غدیر و شب‌های ماه رمضان از جمله ایامی است که طبق سنت همیشگی، امامزاده پذیرای زائران بسیاری است. در این ایام، از زائران با غذاهای نذری پذیرایی می‌شود.
علاوه بر جنبه معنوی و زیارتی، صحن این امامزاده، به دلیل قرارگیری امامزاده در ارتفاعات کوهپایه‌ای، چشم‌اندازی بسیار وسیعی به شهر تهران دارد و جنبه سیاحتی مراجعه به این مکان نیز قابل توجه است.
مرقد این بزرگوار نه تنها از شمیران و تهران، بلکه مراجعانی از کل ایران و حتی سایر کشور‌های مسلمان نشین جهان دارد. زائران امامزاده معتقدند که ایشان حاجت بسیاری از آنها را برآورده کرده‌اند.
معرفی شخصیت منتسب به مکان: طبق معتبرترین نظرات، جناب قاسم بن حسن بن زید بن حسن مجتبی علیه السلام در این مکان دفن می‌باشند. دختر ایشان به نام خدیجه همسر حضرت عبدالعظیم حسنی بودند. این امامزاده که مانند بسیاری دیگر از سادات و علویان، تحت تعقیب مأموران بنی امیه و بنی عباس قرار داشتند، به سمت کوههای البرز که مأمن مناسبی بود عزیمت کردند و پس از وفات یا شهادت، در منطقه بالادژ مدفون ‌شدند. این منطقه بعدها به نام ایشان، امامزاده قاسم نامیده شد.
امکانات رفاهی

یک باب سوپرمارکت در مجاورت درب ورودی شبستان خواهران در داخل مجموعه فعال است. ولی در مجاورت مجموعه، واحدهای تجاری گوناگونی هم در ضلع شرقی و هم ضلع غربی مجموعه قرار دارند. همچنین وضوخانه و سرویس بهداشتی نیز در بخش جنوبی مجموعه قرار دارد.

موضوع و پیشینه

امامزاده قاسم (ع) از نوادگان حضرت امام حسن مجتبي (ع) هستند. زمانی که ایشان مورد تعقیب مأموران بنی امیه و بنی عباس قرار گرفتند، به طرف کوه هاي البرز که محل مناسبی براي اختفا بود حرکت می‌کنند و در منطقه‌ای بالاتر از تجريش، بر فراز بلندي مشرف به روستاي ييلاقي گلاب‌دره وفات کرده و یا به شهادت می‌رسند.
پیشینه بناي امامزاده قاسم (ع) براساس کتيبه موجود در ضريح چوبي، مربوط به سال 936 هجري قمري و قديمي ترين آثار اين بقعه از جمله صندوق چوبي مرقد مربوط به زمان شاه طهماسب صفوي است. بنای امامزاده در دوره قاجار توسعه داده شد.

زمان مناسب بازدید

در تمامی روزهای سال و عموما از ساعت 6 الی 22 امکان بازدید و زیارت وجود دارد. در مناسبت‌های مذهبی تعداد مراجعان به واسطه مراسم برگزار شده در این مکان، بالا رفته و فرصت مناسبی را جهت بازدید از امامزاده و استقبال فراهم می‌آورد. از این مراسم می‌توان به شب‌های قدر، اعیاد فطر و غدیر نام برد که عده‌ای به ادای نذورات خود در این امامزاده می‌کنند.

خطرات و مشکلات احتمالی

توجه داشته باشید برای بازدید از این مکان پوشش کامل اسلامی الزامی است

راه های دسترسی

طی کردن خیابان دربند (از میدان قدس) و یا خیابان فناخسرو (از میدان تجریش) و پس از آن گذشتن از گلاب‌دره، خیابان گلزار و خیابان قوام راه دسترسی به این امامزاده است.

جای پارک

پارکینگ امامزاده قاسم با ظرفیت 60 اتومبیل در ساعات 6 صبح الی 22، در میدان امامزاده قاسم مکان مناسبی برای پارک اتومبیل زائران است. با وجود این، در مواقع برگزاری مراسمی مانند تاسوعا، عاشورا و اربعین، این پارکینگ فضای کافی برای پارک اتومبیل زائرانی که از خارج از محدوده مراجعه می‌کنند را نداشته و زائران اتومبیل خود را در حاشیه خیابان‌های منتهی به امامزاده پارک می‌کنند.

دسترسی با وسایل حمل و نقل عمومی

تاکسی: در میدان قدس سوار ماشین‌های "خط میدان قدس- امامزاده قاسم"شده و در در انتهای مسیر پیاده شوید.
برای رسیدن به میدان قدس می‌توان از مترو تجریش استفاده کرد که ایستگاه پایانی آن در میدان قدس واقع شده و یا از اتوبوس‌ها و تاکسی‌های منتهی به آن میدان و همچنین با چند دقیقه پیاده از تاکسی‌ها، مینی‌بوس‌ها و اتوبوس‌های منتهی به میدان تجریش استفاده کرد.

همجواری های پیاده

رود دره گلاب‌دره، بوستان گلابدره، باغ ملک، گورستان ظهیرالدوله، مجموعه باغ شاطر، سورتمه تهران

  • Currently 2/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

ارسال


برای ارسال به چندین آدرس ایمیل،
آنها را با کاما جدا نمایید.
Add from my address book
ارسال

8
35.81364
51.43217
گروه: امامزاده ها
عنوان: امامزاده قاسم
ناحیه: ناحیه 3
نشانی: محله امام زاده قاسم، میدان قدس، خیابان دربند، خیابان گلاب‌دره، خیابان گلزار، خیابان قوام، میدان امامزاده قاسم.
آخرین بروز رسانی: 1392/09/26
عنوان:
مشخصات:
ریشه جذابیت:
امکانات رفاهی: